Η Πάτμος είναι παγκοσμίως γνωστή για τη θρησκευτική της κληρονομιά, καθώς εκεί ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη. Ωστόσο, είναι επίσης ένας ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες, και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικο μέρος, διατηρώντας πάντα τη μυστικιστική της ατμόσφαιρα και προσελκύοντας ταξιδιώτες που αναζητούν την εσωτερική αναζήτηση.
Το μοναδικό γεωμορφολογικό της ανάγλυφο, με τη δαντελωτή ακτογραμμή, τις απόκρημνες κορυφές και το ηφαιστειογενές έδαφος, συνδυάζεται αρμονικά με την ήπια τουριστική ανάπτυξη, καθιστώντας την Πάτμο ιδανικό προορισμό και για τους λάτρεις του τουρισμού υπαίθρου. Εξίσου ξεχωριστά είναι τα λαβυρινθώδη καλντερίμια, οι πλακόστρωτες πλατείες, τα παραδοσιακά αρχοντικά, οι κρυστάλλινες παραλίες και το εξαιρετικό φαγητό, που κάνουν το “Νησί της Αποκάλυψης” έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
Το ελληνικό κράτος ανακήρυξε την Πάτμο ως «Ιερά Νήσο» το 1981, ενώ η UNESCO το 1999 ενέταξε τη Χώρα της Πάτμου, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Παράλληλα, η Πάτμος ανήκει στο δίκτυο COESIMA, ως ένας από τους επτά σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος στην Ευρώπη.
Η Χώρα είναι μια ήρεμη περιοχή, ιδανική για τους λάτρεις της γαλήνης, για να χαλαρώσετε, να αποφορτιστείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας!
Παραλίες.
Πηγαίνοντας αριστερόστροφα πέρα από τη Χώρα, η πρώτη μας στάση είναι το Άγιο Λιβάδι (ή Αγριολίβαδο, όπως είναι γνωστό τοπικά), μια οργανωμένη και αμμώδης παραλία, με ταβέρνες, beach bars, θαλάσσια σπορ και νεανική ατμόσφαιρα.
Ο Κάμπος έχει ένα μείγμα άμμου και βότσαλου και είναι δημοφιλής στους ντόπιους και τις οικογένειες για τις ταβέρνες και τα θαλάσσια σπορ, ενώ η Βαγιά είναι ένας μικρός κόλπος με αρμυρίκια για σκιά και το Λιβάδι Γερανού με τα βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά προσελκύει τους παραθεριστές που προτιμούν τον ελεύθερο χώρο από τις ξαπλώστρες.
Στα βορειοανατολικά βρίσκεται η Λάμπη (πολύχρωμα βότσαλα και μια ταβέρνα στην παραλία) και, στην απέναντι ακτή, το Λιβάδι Καλογήρων είναι τόσο ήσυχο όσο και οι μοναχοί από τους οποίους πήρε το όνομά του. Ένα κρυμμένο στολίδι στα νότια είναι η Ψιλή Άμμος (Λεπτή Άμμος), προσβάσιμη με καραβάκι από τη Σκάλα ή με πεζοπορία 30 λεπτών από το δρόμο.
H Χώρα
Η Χώρα της Πάτμου, χτισμένη γύρω από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, είναι ένα από τα ωραιότερα μεσαιωνικά οικιστικά σύνολα του Αιγαίου. Τα λευκά σπίτια και τα επιβλητικά αρχοντικά της δεσπόζουν κάτω από τον ήλιο. Περπατήστε στα δαιδαλώδη καλντερίμια, ανακαλύψτε παραδοσιακούς φούρνους και δοκιμάστε τοπικά εδέσματα.
Παρατηρήστε τα σπίτια, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, με τα παράθυρα ψηλά, σχηματίζοντας στενά πλακόστρωτα και δαιδαλώδη δρομάκια, γεμάτα με εκκλησίες του 15ου-17ου αιώνα.
Ζητήστε να σας δείξουν τα αξιοθέατα της Πάτμου – αρχοντικά της Χώρας και μεταφερθείτε σε άλλες εποχές: τα αρχοντικά Βαρδίκου, Παλαιολόγου, Βάλβη, Φούντη (των Λεόντων) θα σας γοητεύσουν. Στο αρχοντικό Νικολαΐδη, που έχει μετατραπεί σε εξαιρετικό μουσείο, θα δείτε το αντιπροσωπευτικό σπίτι της Πάτμου και θα θαυμάσετε αρχαιολογικά ευρήματα.
Μαγευτείτε από την κατανυκτική σπηλιά της Αποκάλυψης.
Υπό το φως των κεριών νιώθετε την κατάνυξη στη σπηλιά όπου, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιωάννης μετά από οράματα που είδε έγραψε την περίφημη Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Εξορισμένος εδώ το 95 μ.Χ., κήρυττε και βάπτιζε τους κατοίκους. Αργότερα η άσημη ως τότε Πάτμος θεωρήθηκε ιερή και η σπηλιά έγινε μεγάλο προσκύνημα.
Επισκεφτείτε τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου
Η μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ένα ισχυρό κέντρο λατρείας, ένα μοναστήρι με σπουδαία ιστορία και αρχιτεκτονική, υψώνεται στην καρδιά του Αιγαίου και κυριαρχεί στη ζωή της Πάτμου. Ο μοναστικός βίος εδώ μετράει περισσότερα από 900 χρόνια. Τα κειμήλια, τα σπάνια έγγραφα, οι εικόνες και οι άλλοι θησαυροί της ορθοδοξίας, που υπάρχουν μέσα στη μονή, είναι δύσκολο να αποτιμηθούν.
Ιδρύθηκε το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό, μια από τις πιο λαμπρές μορφές του βυζαντινού ασκητισμού. Το βράδυ της Ανάστασης το Άγιο Φως έρχεται εδώ κατευθείαν από τα Ιεροσόλυμα και τη Μεγάλη Πέμπτη η λειτουργία του Νιπτήρος –η οποία πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και στα Ιεροσόλυμα- συγκλονίζει όσους την παρακολουθούν.
Σκαρφαλώστε στην ογκώδη πέτρα στην Καλικατσού
Ένας τεράστιος βράχος που μοιάζει με γλυπτό πάνω στη θάλασσα. Ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ήταν ιερό της Αφροδίτης με συνεχή λατρεία έως τους χριστιανικούς αιώνες. Σκαρφαλώστε πάνω του και δείτε τις λαξεύσεις στο βράχο, τις υδατοδεξαμενές για τις ιερές τελετουργίες, τα μικρά τεχνητά σπήλαια, όπου άφηναν αναθήματα. Μην ξεχάστε να κοιτάξετε τη θέα από την κορυφή -είναι μοναδική: όλο το Αιγαίο στα πόδια σας!
Οι κρυμμένοι θησαυροί της Πάτμου
Καθίσματα, τα παλιά ασκητήρια των μοναχών
Δεν θα καθίσετε. Ωστόσο, αξίζει να τα αναζητήσετε! Αυτό το ασυνήθιστο όνομα έχουν στην Πάτμο τα παλιά ασκηταριά, που ίδρυαν οι μοναχοί σε σπήλαια, δίπλα στα οποία έφτιαχναν ένα κελί ή ένα μικρό ναό.
Προφήτης Ηλίας, μια συναρπαστική ανάβαση
Μοναδικό θέαμα από το πιο ψηλό σημείο του νησιού: μεγάλα βράχια διάσπαρτα παντού σαν πεταμένα από ψηλά, σπηλιές, και στο βάθος το Αιγαίο. Μια εμπειρία κατά τις διακοπές σας στην Πάτμο που δεν πρέπει να χάσετε.
Απορθιανός δρόμος, μια συγκλονιστική πεζοπορία
Αξίζει να περπατήσετε στον Απορθιανό δρόμο, το παλιό μονοπάτι που ενώνει τη Χώρα με το λιμάνι, τη Σκάλα. Η εμπειρία σας αυτή θα είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές που θα σας προσφέρει το νησί.
Μετακίνηση.
Για την μετακίνησή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Λεωφορεία του νησιού, τα ταξί όπως επίσης μπορείτε να ενοικιάσετε ποδήλατα, μηχανάκια και αυτοκίνητα. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να ενοικιάσετε και σκάφη για να εξερευνήσετε το νησί από θαλάσσης.
Αν θα μετακινηθείτε με λεωφορείο βρείτε τα δρομολόγια εδώ – http://patmosbus.gr/el/arxiki/
Διαμονή.
Το νησί γενικότερα έχει αρκετά καταλύματα. Καλό είναι κανείς να κλείσει εγκαίρως ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως. Κάντε κράτηση τώρα!
Μετάβαση.
Αεροπορικώς: η Πάτμος δεν έχει αεροδρόμιο, οπότε αεροπορικώς μπορείτε να πετάξετε στη Σάμο, Κω ή Λέρο (κοντινά νησιά), και μετά με τοπικό δρομολόγιο πλοίου ή ιδιωτικό σκάφος να φτάσετε στην Πάτμο. Βρείτε αεροπορικά εισιτήρια εδώ!
Με πλοίο από Πειραιά: Ένα ή περισσότερα πλοία φεύγουν συνήθως καθημερινά από τον Πειραιά (Αθήνα) από την πύλη E1 (απ’ όπου φεύγουν όλα τα πλοία για τα Δωδεκάνησα). Βρείτε εισιτήρια εδώ!
Με Καταμαράν ή Ιπτάμενα Δελφίνια από άλλα νησιά: Υπάρχουν επίσης τοπικά πλοία, καταμαράν και ιπτάμενα δελφίνια που συνδέουν την Πάτμο με τα γειτονικά λιμάνια των Λειψών, των Αρκιών, της Λέρου, της Καλύμνου, της Κω, της Ρόδου και της Σάμου.
Επιλογές άφιξης από την Κω στην Πάτμο
Όσον αφορά την άφιξη από την Κω στην Πάτμο, ο πιο γρήγορος τρόπος είναι μέσω των τοπικών ταχύπλοων πλοίων καταμαράν της Dodekanisos Seaways. Μπορείτε να βρείτε τα δρομολόγια εδώ αλλά και να κλείσετε το εισιτήριό σας. Επιπλέον, μια άλλη επιλογή είναι και τα άκρως αξιόπιστα και μεγάλα πλοία της Blue Star Ferries, ωστόσο δεν είναι υψηλής ταχύτητας και επομένως η διάρκεια του ταξιδιού είναι πολύ μεγαλύτερη.